Během své činnosti musí dodržovat platné zákony a vyhlášky, např. vyhl. 107/2005 Sb. O školním stravování, jejíž součástí je i tzv. „Spotřební koš“, Nařízení evropského parlamentu a rady č 852/2004 o hygieně potravin, vyhl. 137/2004 Sb. O hygienických požadavcích na stravovací služby a řadu dalších.

Při přípravě jídel se snažíme dodržovat zásady zdravé výživy a řídit se výživovými doporučeními, mezi které patří např.:
používání potravin bez rizikových aditiv jako jsou glutamáty, glukóza či různé stabilizátory, barviva…

používání vždy čerstvých surovin, ne polotovarů. Vše si ve školní jídelně denně vaříme a pečeme.

– zvažujeme nutriční přínos pro zdraví dětí tak, aby strava odpovídala moderním trendům vaření a nárokům na plnění spotřebního koše, tzn., používáme více suroviny jako obiloviny – jáhly, pohanku, špaldu, bulgur, luštěniny včetně červené a černé čočky, luštěninových a obilných vloček, chia semínka a zeleninu ke zvýšení obsahu vlákniny ve stravě.

snažíme se snižovat: obsah „špatných“ tuků a cholesterolu
používáním pouze libového masa a z tuzemských chovů
nahrazováním části tuků v pomazánkách směsí zeleniny a červené čočky, která je nejlépe stravitelnou luštěninou pro svůj nejnižší obsah nadýmavých látek.

 snažíme se snižovat: obsah cukru
minimálním doslazováním nápojů v rámci pitného režimu

 snažíme se snižovat: obsah bílé mouky
používáním Hrašky k dohušťování pokrmů nebo zelenino-luštěninových a zelenino-obilných směsí pro přípravu polévek, které nepotřebují další zahušťování bílou moukou a jsou lehčeji stravitelné.

Mgr. M. Bogdanová (vedoucí Školní jídelny)

 

Den dětí 2018
Schránka důvěry
Pošlete nám vzkaz

Vaše jméno (vyžadováno)

Váš email (vyžadováno)

Předmět

Vaše zpráva

Rubriky